Tegyük fel, hogy van borunk. Tegyük fel, hogy palackozni is szeretnénk. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mibe. Sok nézeteltérésünk volt különböző dolgokkal kapcsolatban, azonban egyben mindannyian egyetértettünk: burgundi palackot választunk a hagyományos bordói helyett. Azért, mert nekünk ez tetszik. Részünkről innentől kezdve már egyértelmű volt a csavarzár, de ez egy későbbi történet.
Ha nem emocionálisan közelítjük meg a témát, találhatunk számos pro és kontra érvet mindegyik ellen és mellett is. Kezdjük a bordóival. Hazánkban ez a megszokott és a nagyközönség által elfogadott típus, és talán pont ezért ezt könnyebb megvásárolni. Valószínűleg ugyanez az oka annak is, hogy olcsóbb, mint a burgundi. Úgy látszik, a papírgyárak sablonjai is a régi standardokra vannak belőve, ugyanis eddig több helyen is próbálkoztunk, de nem találtunk olyat, amibe sakkozás, nyomorgatás- már ha üveg esetében beszélhetünk ilyenről- nélkül bele tudnánk rakni hat palackot.
Valószínűleg minden más pincészet figyelembe vette volna az előbb felsoroltakat és a hagyományos megoldást választotta volna, ugyanakkor a mi gondolkodásmódunk kicsit más. Persze-persze, nem elég ha a borunk csak nekünk ízlik, azt el is kell adni, így azt hiszem ideje kicsit megvédeni magunkat.
Azon kívül, hogy nekünk tényleg ez tetszik, még két dolgot biztos fel tudunk hozni magunk védelmében. Az biztos, hogy az újdonság vonzza az embereket, és tapasztalataink alapján a burgundira valahogy mindig felkapják a kereskedők a fejüket. Tetszik nekik, hisz új, eddig meg nem szokott formáját mutatja a bornak, valamint a palack alakjából fakadóan az alkalmazott címkevilág is más, mint amit eddig megszoktak. A mi címkéink inkább hosszúak, háromnegyedig körbefonják a palackot, ugyanakkor mindössze 8,5 cm magasak, így ahhoz, hogy valaki az egészet szemügyre vehesse muszáj kézbe venni, kicsit megforgatni a bort, ezáltal nő a borra fordított idő. A másik indok viszonylag helyspecifikus: Sopron elég közel van Ausztriához. Ausztriában, mint tudjuk mások a borfogyasztási szokások, és, ha egy osztrák ember átjön a határ ezen oldalára, azt fogja keresni, amit ő már megszokott; a burgundi palackot. Sajnos vagy nem sajnos ezen a vidéken erre is figyelni kell.
A harmadik mellette szóló indok, nem is igazi indok, inkább csak indokocska, azonban saját megfigyelésen alapul: a Zanussi hűtő ajtajában pont akkora szélességű a hely, hogy a burgundi palack akkor sem dől el, ha egyedül áll a rekeszben- bár valljuk meg, ez azért nálam ritkán fordul elő-.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.