HTML

Winelife

Winelife, azaz egy borászat élete a marketinges szemével. Akikről ez az egész szól: www.winelife.hu, facebook.com/winelife.hu

Friss topikok

2012.09.12. 02:02 akulbi

Gyerekbor

Előző bejegyzésem óta sok idő telt el, azonban ezt a majdnem két hetet egyáltalán nem lustálkodással, láblógatással töltöttük. Az igazat megvallva leginkább fel s alá rohangáltunk, kapkodtunk és rengetegszer kimondtuk: azt sem tudom hol áll a fejem. Igen, elkezdődött a szüret -ahová nekem egy tavalyi, mondjuk úgy jópofa akciómnak köszönhetően többet nem kell mennem. Így maradt a klaviatúra. 

A szüret egy érdekes mulatság. Rengeteg minden múlik egyetlen napon, vagy ne adj isten egyetlen órán is. Ha a seregélyraj egy kicsit korábban érkezik, ha a cukorfok nem a legmegfelelőbb egy egész év munkája megy a pocsékba, vagy legalábbis annak környékére.

A szüret alatt/után az első kézzel fogható produktumunk a szőlőlé. Múlt héten lett kész, a hétvégi Fő téri rendezvényen már árultuk is, nem kis sikerrel. - A szőlőlének való alapanyagot, mindig egy kicsivel korábban kell szüretelni, mint a bornak valót. Ennek számtalan kémiai, biológiai oka van, a blog szempontjából ez nem is fontos, sokkal inkább érdekes az emberek hozzáállása.

Három nap intenzív közönségtalálkozó után rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb. A legtöbb kérdés abban a tárgykörben érkezett, hogy mi különbözteti meg a mustot a szőlőlétől. A legprofánabb válasz talán az lett volna, hogy az, hogy szőlőlevet itt lehet kapni, mustot meg a szemben lévő házban. Természetesen ilyet azért nem követtem el. Szóval kedves nagyérdemű, a megoldás egyszerű: a must még az a forrásban lévő szőlőpréselmény (ha van ilyen szó, ha nincs akkor most megalkottam), amiből már kiszűrték a héjat, leveleket, kacsokat, kocsányokat, ugyanakkor a benne lévő organizmusokat nem, így a mustból egy kettőre murci aztán bor lesz. A szőlőlénél ez nem fordulhat elő. Préselés után hidegen tartjuk, (ami kifejezetten nem segíti elő a baktériumok munkakedvét) aztán a kapott alaplé olyan tisztító eljáráson megy keresztül (hűtés, szűrés), ami során egyszerűen nem marad benne  semmi, ami elindítaná a borrá válás rögös útján. 

Ebből adódóan, a szőlőlé nagyon sokáig (de legalább három évig) eltartható, míg a must ugye akár egy éjszaka leforgása alatt átváltozhat valamivé, ami már messze van a musttól, de még látóhatárban sincs a borhoz képest. 
Ha az ember egymás mellett lát egy pohár szőlőlevet és egy pohár mustot, szerintem 100%, hogy meg tudja különböztetni melyik melyik. 

Vásárlókkal beszélgetve, egymás közti beszélgetéseiket fülelve, voltak olyanok is akik szerint a szőlőlé, megszelidített bor, azaz valamilyen eljárással kivontuk belőle az alkoholt, és az így kapott kvázi gyümölcslevet újrapalackoztuk. (személy szerint ez volt a kedvencem)

A szőlőlével kapcsolatban érdekes tapasztalat ugyanakkor, hogy bár fesztiválokon rengeteg fogy (most is alig bírtam a hűtőbe pakolni az utánpótlást), valahogy a vendéglátósok nem szeretik (tisztelet a kivételnek). Állítólag étteremben nehezen eladható, hisz az emberek bizonytalanok vele szemben és különben is a kólás ad hűtőt, meg promó nyitót is. Az tény, hogyha az árakat nézzük tetra pakkos társai keresztben- hosszában verik a mi egyliteres üvegünket, azonban ha a gyümölcstartalmat meg az egészségre gyakorolt hatását nézzük, tudjuk ki a favorit. Érdekes az is, hogy az egyik nagy hazai ivólégyártó, azon termékeit, amelyekben a gyümölcstartalom meghaladja a 20% százalékot prémium kategóriába sorolja és minimum 100Ft-tal drágábban adja. Mi meg itt állunk a literes, környezetkímélő üvegpalackunkkal, 100%-os gyümölcstartalommal és nem tudunk bekerülni a nagyközönség elé, csak azért, mert normális árat (értsd bruttó ötszáz Forint környéke) kérünk egy normális termékért, ami ráadásul még jó is. 

A borfesztiválok miért is mások? Azért, mert oda azok mennek ki, akik értenek, szeretik, vagy csak szimplán rajonganak a borért, na meg persze azok, akik érteni szeretnének, szeretnék, vagy csak szimplán rajongani szeretnének a borért illetve a szőlőért. Valamint ne felejtsük el, hogy általában vannak sofőrök, akik ha már itt vannak csak nem isznak light colat, mint az év másik 363 napján. Ám, ami a legjobb, hogy vannak gyerekek is, akik mindössze nagyzolásból, akaratukon kívül isznak valami egészségeset, hisz míg apa vagy anya,ill. ami az én szempontomból a legjobb- apa és anya kóstol, addig a lurkó sem maradhat ki a koccintásból. Természetesen mivel mással, mint gyerekborral. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://winelife.blog.hu/api/trackback/id/tr874771359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása